Infolinka: 0915 648 588 (Po-Pi 08:00 - 18:00 | So 08:00 - 13:00)
AKCIA FOX -20%

Akcia práve TERAZ!


FOX -20% - chyť najlepšie možné zľavy

Rybárske potreby Ryba
Tovar skladom
odosielame do 24h
0 ks

AKCIA FOX -20% už len

Dní

:

Hodín

:

Minút

:

Sekúnd
... text po ukončení ...


NOVINKY

Ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník?

 

Rybárstvo je obľúbený koníček a šport po celom svete, ktorý ponúka nielen relax a potešenie z prírody, ale aj vzrušenie z chytania rýb. Ako začiatočník v rybárstve je dôležité, aby ste si vybrali správny rybársky prút, ktorý vám umožní naučiť sa základy a postupne zlepšiť svoje schopnosti.


V tomto článku sa zameriame na to, ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník, aby ste mohli začať svoju rybársku kariéru úspešne.

 

Určite si svoj cieľ a preferencie
1. Predtým, ako sa rozhodnete pre konkrétny rybársky prút, je dôležité zistiť, aký druh rybolovu vás zaujíma najviac. Chcete loviť v sladkých vodách, slaných vodách, alebo oboje? Aký druh ryby chcete chytať? Tieto faktory ovplyvnia váš výber prútu, keďže každý typ prútu je navrhnutý pre špecifické podmienky a druhy rýb. Základným a jedným z prvých rozhodnutí, ktoré vo vašej rybárskej kariére musíte uskutočniť je zvoliť si lovu akých rýb sa chcete venovať. A ktorou technikou chcete dosiahnuť úspech pri ich love. Udice a i celá výbava sa odvíja od ryby, na ktorú cielite. Rýb je v našich vodách veľa a techník lovu o nič menej. V základe sa však treba rozhodnúť či chcete venovať svoj čas lovu sumcov alebo kaprov, alebo dravcov prívlačov.


Zvoľte si materiál prútu
2. Rybárske prúty sú vyrobené z rôznych materiálov, ako sú uhlíkové vlákna, sklenené vlákna alebo zmes oboch. Uhlíkové prúty sú ľahké, pevné a citlivé, čo vám umožní lepšie cítiť záber ryby. Prúty zo sklenených vlákien sú na ústupe a stávajú sa minulosťou. Moderné technológie umožňujú výrobu uhlíkových prútov s vlastnosťami, ktoré iné materiály nemajú.


Veľkosť prútu
3. Veľkosť prútu záleží na tom akým rybám a ich lovu sa chcete venovať. Prívlačové prúty sú kratšie a bežne ich nájdete v dĺžkach od 1,98m až 2,7m. Naopak kaprové prúty bývajú dlhšie. Štandardne sa s nimi stretnete v dĺžkach 3m až 3,9m. Dôležité je aby si rybár vybral prút podľa toho či sa bude venovať lovu z brehu alebo z člna. Základné pravidlo je, že ak chytám z člna siahnem po kratšom prúte a naopak. Kratší prút Vám zabezpečí ľahšiu manipuláciu v člne a dlhší zase schopnosť nahodiť na väčšie vzdialenosti. Každý rybár však musí myslieť aj na prepravu svojho vybavenia. Kaprové prúty sa vyrábajú v 3-dielnych a 2-dielnych variantoch. Táto voľba sa odvíja primárne od možností rybára. 2-dielne prúty sa vyznačujú väčšou pevnosťou a lepšou akciou prútu avšak nie každý ich dokáže prepravovať.


Kaprové prúty:
Dvojdielne
Trojdielne


Rúčka prútu
4. Rúčka prútu je od navijaku kratšia časť prútu. Bežne sa stretávame 3 variantami jej úpravy. Dnes tou najčastejšou je tzv. delená rúčka kedy jej väčšina je odhalená a na jej konci je miesto na uchopenie pokryté EVA penou. Avšak nájdete v ponuke aj prúty s korkovou rúčkou alebo rúčkou celou pokrytou EVA penou. Tie majú napríklad výhodu v zime, kedy nie sú tak studené ako práve delené rúčky.

 

 

Navijak
5. Navijak je dôležitou súčasťou rybárskeho prútu, ktorý uchováva a navíja váš kmeňový silón. Pre začiatočníka je vhodný navijak s voľnobežkou, ktorá zjednodušuje prácu s navijakom. Avšak v rybárskom priemysle zaznamenávame ústup týchto navijakov do úzadia a preto je častokrát vhodnejšie pre začiatočníkov sa hneď naučiť pracovať s navijakom s prednou brzdou.

 

Navijak s voľnobežkou Navijak s prednou brzdou

 

Navijaky s voľnobežkou
Navijaky s prednou brzdou
Navijaky – Kaprové špeciály

 

Rozpočet a značka
6. Rybárske prúty sa pohybujú na širokej cenovej škále, od lacných až po veľmi drahé modely. Pre začiatočníkov je dôležité nájsť prút, ktorý je cenovo dostupný, ale zároveň ponúka dobrú kvalitu a výkon. Vyhnite sa veľmi lacným prútom, ktoré by sa mohli ľahko poškodiť alebo byť menej efektívne pri chytaní rýb.
Pri výbere značky sa riaďte recenziami a odporúčaniami skúsených rybárov, aby ste našli spoľahlivého výrobcu. Mnoho popredných značiek rybárskych prútov nájdete aj v našej ponuke. Pre dobrú radu sa kedykoľvek môžete zastaviť u nás na predajni v Trnave alebo nás kontaktovať cez náš e-shop.


Poradenstvo a skúsenosti iných rybárov
7. Ak máte možnosť, poraďte sa so skúsenými rybármi, ktorí vám môžu poskytnúť cenné rady a odporúčania. Môžete sa tiež zapojiť do miestnych rybárskych klubov alebo online fór, kde nájdete ďalších nadšencov a odborníkov, ktorí vám pomôžu pri výbere správneho prútu a zdieľajú svoje skúsenosti.


Výber príslušenstva
8. Okrem samotného rybárskeho prútu nezabudnite na výber kvalitného príslušenstva, ako sú nástrahy, háčiky, olovo, šnúry a iné potrebné nástroje. To vám umožní plne využiť potenciál vášho prútu a získať ešte lepšie výsledky pri rybolove.


Prax a trpezlivosť
9. Nakoniec, nezabudnite, že rybolov je zručnosť, ktorá si vyžaduje prax a trpezlivosť. Aj keď ste si vybrali ten najlepší rybársky prút pre začiatočníkov, budete musieť tráviť čas na vode a naučiť sa základy rybolovu. Postupne sa zlepšíte a s každým úlovkom získate viac skúseností a dôveru vo svoje schopnosti.


Nech už si vyberiete akýkoľvek rybársky prút, dôležité je užiť si čas strávený na vode a spoznávať krásy prírody. Rybolov je nielen o chytaní rýb, ale aj o relaxácii, potešení a vzťahu k životnému prostrediu.


Záver:
Pri výbere správneho rybárskeho prútu pre začiatočníka je dôležité zvážiť viacero faktorov, ako sú cieľ a preferencie, veľkosť prútu, rúčka a navijak, rozpočet a značka. Keďže každý rybár má iné potreby a záujmy, najlepšie je vyskúšať si niekoľko prútov a nájsť ten, ktorý vám najlepšie vyhovuje. Pamätajte, že správny rybársky prút môže značne ovplyvniť vašu úspešnosť a zážitok z rybolovu, takže sa oplatí venovať čas výberu toho správneho modelu.




Pozvánka na exkluzívnu akciu pre rybárov!

Milí návštevníci eshopu a rybári, po sérií výborných udalostí, ktoré sme organizovali v našej predajni RYBA v Trnave,

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava noviniek 2024 prekonala všetky

  Na začiatok by sme radi zdôraznili, že dnešný deň v predajni RYBA v Trnave bol skutočne výnimočný. Chladné počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2024

  Milí rybári, keďže výstava noviniek 2023 zožala minulý rok veľký úspech, rozhodli sme sa, že výstavu noviniek

Čítaj ďalej  

10 skvelých tipov na darček pre rybára

    Vianoce sú skoro tu a vy určite riešite tú veľkú dilemu, čo kúpiť vášmu priateľovi, manželovi,

Čítaj ďalej  

Mikuláš zavítal do predajne Rybárske potreby RYBA

  Dňa 9.12.2023 zavítal Mikuláš do predajne Rybárske potreby RYBA v Trnave. Svojou prítomnosťou rozžiaril tváre

Čítaj ďalej  

MIKULÁŠ V RYBE! Sobota 09.12.2023

    Akcia, akú ešte žiadne rybárstvo v SR nespravilo! Mikuláš v sobotu 09.12.2023 prinesie darček pre

Čítaj ďalej  

Lov dravcov: Tipy a triky pre úspešný lov šťuky,

  Lov dravých rýb je pre mnohých rybárov vrcholom rybárskeho zážitku. Dravce ako šťuka, sumec a zubáč sú významnými

Čítaj ďalej  

Rybárska výbava: Ak ste začiatočník, tu je TOP

  Pri príprave na rybársku výpravu je veľmi dôležité skontrolovať a presvedčiť sa, že máte všetko, čo potrebujete.

Čítaj ďalej  

Ako loviť kapry: Taktiky a nástrahy pre úspešný

  Kapor je jednou z najobľúbenejších rýb medzi rybármi a jeho lov môže byť rovnako vzrušujúci ako náročný. Ak

Čítaj ďalej  

Ako si správne vybrať rybársky prút, ak ste začiatočník?

  Rybárstvo je obľúbený koníček a šport po celom svete, ktorý ponúka nielen relax a potešenie z prírody, ale aj

Čítaj ďalej  

Súťaž s Jakubom Fabianom

  Pravidlá súťaže "Súťaž s Jakubom Fabianom”   1. Organizátor a miesto platnosti: Túto súťaž organizuje

Čítaj ďalej  

Úspešná Rybárska výstava noviniek 2023 v Trnave

  Dnes, 15.4.2023 v sobotu, sa na predajni RYBA v Trnave, uskutočnila očakávaná Rybárska výstava noviniek 2023. Hoci počasie

Čítaj ďalej  

Rybárska výstava - predstavenie noviniek 2023

Milí rybári, po úspešnej akcii 10. narodenín a Shimano Days máme pre vás ďalšiu skvelú udalosť! Radi by sme vás pozvali

Čítaj ďalej  

Oslava 10. narodenín Ryby a Shimano Days

Pozývame Vás na veľkolepú oslavu už 10. narodenín predajne RYBA spojenú s exkluzívnou prezentáciou značky Shimano. Oslava

Čítaj ďalej  

Magická rybačka vo Švédsku 2022

  Dlhé čakanie na odjazd, nekonečná cesta, neopísateľne nádherná príroda, krásne jazerá a rieky, výborný kemp. Stručne,

Čítaj ďalej  

Garancia najnižšej ceny

Ak ste našli tento produkt v inom eshope za lepšiu cenu, dajte nám vedieť a my preveríme podmienky lepšej ceny aj u nás! Aby

Čítaj ďalej